Gör din Egen knäckepizza®

Lite sugen på att hitta på egna pizzor på vårt knäckebröd. Varsågod här har du en hel massa recept. Kolla även av Instagram på #knäckepizzor. Det dyker upp nya recept nästan varje dag. 

Köttbullepizza

Köttbullepizza

En riktig smarrig kulturkrock
Köttbullepizza

Ingredienser

1 KAKA LEKSANDS HAVREKNÄCKE
SMÖR ELLER MARGARIN
4–5 MSK TOMATPURÉ
6–8 KÖTTBULLAR
100 G FETAOST
6–8 KÖRSBÄRSTOMATER
1 NÄVE RUCCOLA
FLINGSALT OCH NYMALD SVARTPEPPAR 

Köttbullepizza

En riktig smarrig kulturkrock
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bred ut smöret och sedan tomatpurén på brödet.
  3. Dela köttbullarna i halvor och lägg på.
  4. Smula över fetaosten.
  5. Dela tomaterna på mitten och fördela över knäckepizzan.
  6. Salta och peppra lite.
  7. Grädda ca 10 minuter mitt i ugnen.
  8. Låt svalna lite innan du strör på ruccolan.
  9. Klipp pizzan i bitar.  

Tips!

Om du vill kan du riva över lite vanlig ost eller parmesanost efteråt. 

 

Hässelbypizzan

Hässelbypizzan

Hässelbypizzan

Ingredienser

Tomatsås av tomatpuré
Pressad vitlök
Olja och chili
Tonfisk blandat med chilisås
Fetaosttärningar
Riven ost med lite smak, till exempel Västerbottenost eller cheddar
Färsk tomat
Färska champinjoner (eller någon annan svamp man gillar)
Oregano
Pinjenötter

Hässelbypizzan

Bre ett jämt lager tomatsås över knäckebrödet. Lägg på tonfiskblandningen, fetaosttärningarna och riven vanlig ost. Toppa sedan med skivad färsk tomat och skivad färsk champinjon. Garnera med oregano och pinjenötter. Gratinera i ugnen cirka tio minuter.

Laxpizzan

Laxpizzan

Med pepparrot, dill och brynt smör
Laxpizzan

Ingredienser

7– 8 bitar Trekant Normalgräddat
1 dl Prostens tomatsås
75 g varmrökt lax
1 liten gul lök
1 nypa socker smör eller olja att steka i
Flingsalt och nymalen svartpeppar
60 g buffelmozzarella
1 dl grovriven ost, gärna Grana Padano blandad med annan ost
Rivet skal från 1/2 citron
1 1/2 msk brynt smör
Plockad dill
Nyriven pepparrot
Smör och olja

Laxpizzan

Med pepparrot, dill och brynt smör

Värm ugnen till 225 grader. Strimla lök och stek den mjuk i stekpanna med smör, en nypa socker och lite salt. Den ska inte brännas utan bara karamelliseras. Bred tomatsås över knäckebröden. Toppa med lök och lax bruten i bitar och krydda med salt och peppar. Bryt mozzarellan i bitar och toppa pizzabitarna med detta och resten av den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Toppa de färdiggräddade pizzabitarna med plockad dill samt riven pepparrot och citronskal. Avsluta med att ringla brynt smör över. Servera genast.

Så bryner du smör!
Smält smör i en kastull på medelvärme. Håll kastrullen över värmen tills smöret smält och börjar bli gyllenbrunt samt dofta sött och lite nötigt. Rör om i smöret så att det inte bränns. Om smöret snabbt får för mycket färg kan du ta bort kastrullen från värmen och hastigt röra ner ett par klickar kylskåpskallt smör. Låt det smälta smöret stå lite innan du använder det så att eventuella restprodukter från smöret hamnar i botten av kastrullen.

Tacoknäckepizza

Tacoknäckepizza

Tacoknäckepizza

Ingredienser

Trekant Normalgräddat
Tacokrydda
Köttfärs
Rödlök
Riven ost
Cremé Fraiche 
Nachos

Tacoknäckepizza

Sätt ugnen på 200 grader. Ta trekantsknäcke och bred tacosås på dem.
Lägg på tacokryddad köttfärs. Toppa med finhackad rödlök och riven ost.
Sätt in trekanterna i ugnen och grädda i ca 10 minuter. Garnera därefter med
cremé fraiche och nachos.

Knäckepizza Bolognese

Knäckepizza Bolognese

Knäckepizza Bolognese

Ingredienser

Tomatpuré
Olivolja
Köttfärssås av något slag
Skivad rödlök
Riven pizzaost

Knäckepizza Bolognese

Blanda tomatpurén med lite olivolja och bred det på knäckeskivan. Lägg på köttfärssås och den skivade rödlöken . Toppa med den rivna osten som du lägger över hela pizzan.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Farmors

Farmors

Den farmor gjorde i Tsatsiki filmen
Farmors

Ingredienser

1 KAKA LEKSANDS NORMALGRÄDDAT
SMÖR ELLER MARGARIN
4–5 MSK TOMATPURÉ
2 DL RIVEN OST
1 TOMAT
1⁄2 PAPRIKA
100 G FETAOST
6–8 KALAMATAOLIVER, URKÄRNADE
1 TSK TORKAD OREGANO
FLINGSALT OCH NYMALD SVARTPEPPAR 

Farmors

Den farmor gjorde i Tsatsiki filmen
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bred ut smöret och sedan tomatpurén på brödet.
  3. Strö på den rivna osten.
  4. Skär paprikan i ringar och pilla ur kärnorna.5
  5. Skiva tomaten.
  6. Lägg på tomatskivorna och paprikaringarna.
    Salta och peppra lätt. Smula över fetaosten.
  7. Fördela oliverna ovanpå och strö på lite oregano.
  8. Grädda ca 10 minuter mitt i ugnen.
  9. Låt svalna lite och klipp lagom stora bitar. 

Tips!

Du kan givetvis ta ett annat knäckebröd om du inte har vårt Normalgräddade hemma.

Knäckepizza

Knäckepizza

á la capricciosa
Knäckepizza

Ingredienser

1 kaka Knäcke Normalgräddat
2 msk tomatpuré
1 mozzarella
1/2 dl skivade champinjoner
6 skivor skinka
100 g räkor eller kräftstjärtar
1 tsk oregano eller pizzakrydda
färska basilika och svartpeppar

Knäckepizza

á la capricciosa

Bred ett tunt lager tomatpuré på knäcket. Lägg svampen jämnt
över hela pizzan. Fördela därefter bitar av skinka, räkor eller
kräftstjärtar över hela knäcket. Skär mozzarellan i tunna skivor
och lägg ut över brödet. Krydda med oregano eller pizza-krydda.
Grädda pizzan i 10 minuter i ugn på 200 grader tills osten smält
och fått en vacker färg. Garnera med färsk basilika och nymalen
svartpeppar.

Tips: Testa att göra olika
varianter av pizzan, allt efter
din smak. Salami, tonfisk,
musslor, sardeller, kronärts-
kocksbottnar, oliver är några
förslag. Klipp pizzan i trekanter
direkt när du tagit ut den ur ugnen
och servera!

Pulled Pork

Pulled Pork

Med guacamole och picklad lök
Pulled Pork

Ingredienser

1 kaka Surdegsknäcke
1 dl Prostens tomatsås
75 g pulled pork
1 liten gul lök
1 nypa socker smör eller olja att steka i
1 tomat 60 g buffelmozzarella
1 dl grovriven ost, gärna Grana Padano blandad med annan ost
1/2 rödlök
Saften från 1 lime
1 avokado
Urkärnad chili
Koriander, salt och nymalen svartpeppar

Pulled Pork

Med guacamole och picklad lök

Värm ugnen till 225 grader. Börja med den picklade löken som du sedan ska toppa den färdiggräddade pizzan med. Strimla den röda löken så tunt som möjligt och lägg den i en skål. Pressa över limesaft och massera in detta i löken. Låt stå under tiden du gör pizzan. Strimla löken och stek den i olja eller smör med lite socker tills den är mjuk men inte fått för mycket färg. Bred ut tomatsåsen över knäckebrödet. Fördela löken över. Skiva tomaterna och lägg ut dessa. Dra isär köttet med en gaffel och fördela detta över pizzan. Krydda med lite salt och svartpeppar. Bryt mozzarellan i bitar och toppa pizzan med den och resten av den rivna osten. Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Kärna och gröp ur avokadon. Mosa fruktköttet med en gaffel och blanda med finhackad chili, rikligt med salt och limesaft. Klicka ut guacamole och fördela picklad lök över den nygräddade pizzan. Avsluta med färsk koriander. Servera genast.

Kalkonen

Kalkonen

Med äpple, crème fraiche och fransk senap
Kalkonen

Ingredienser

1 kaka Havreknäcke
1 dl Prostens tomatsås
3 skivor rökt kalkon
1/2 syrligt äpple
1 tomat
1 liten gul lök smör eller olja att steka i
1 nypa socker
60 g buffelmozzarella
1 dl grovriven ost, gärna provolone blandad med annan ost
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk crème fraiche
1/2 msk dijonsenap
1/2 tsk citronsaft
Ruccola

Kalkonen

Med äpple, crème fraiche och fransk senap

Värm ugnen till 225 grader. Strimla lök och stek den mjuk i stekpanna med smör, en nypa socker och lite salt. Den ska inte brännas utan bara karamelliseras. Bred tomatsås över knäckebrödet. Kärna ur äpplet och skär det i tunna skivor. Strimla kalkonen och skär tomaten i skivor. Fördela allt detta över pizzan. Bryt mozzarellan i bitar och toppa pizzan med detta och resten av den rivna osten. Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Rör under tiden samman crème fraiche, dijonsenap och citronsaft till en dressing och smaka av med salt och peppar. Ringla lite av dressingen över den färdiga pizzan och toppa med ruccola. Servera genast.

Trikoloren

Trikoloren

Med tomater, sardeller, parmesan och oliver
Trikoloren

Ingredienser

1 kaka Knäcke Normalgräddat
1 dl Prostens tomatsås
3 – 4 sardellfiléer i olja
1/2 dl goda svarta oliver
1 msk små kaprisbär
1 liten gul lök olja eller smör att steka i
1 nypa socker urkärnad finhackad chili
1/2 finhackad vitlöksklyfta
4 halverade cocktailtomater
60 g mozzarella
1 dl grovriven ost, gärna Grana Padano blandad med annan ost
Ruccola, flingsalt och nymalen svartpeppar
Smör och olja

Trikoloren

Med tomater, sardeller, parmesan och oliver

Värm ugnen till 225 grader. Strimla lök och stek den mjuk i stekpanna med smör, en nypa socker och lite salt. Den ska inte brännas utan bara karamelliseras. Bred tomatsås över pizzan. Fördela sardeller (hacka dem grovt före om du vill), kapris, oliver, vitlök, tomathalvor och chili över pizzan. Krydda rikligt med nymalen svartpeppar men lite salt (alla ingredienser är så salta i sig). Avsluta med mozzarella bruten i mindre bitar och riven ost. Grädda pizzan i ca 10 minuter. Toppa med strimlad persilja och ruccola. Servera genast.

Svamp & fläsk

Svamp & fläsk

Med vitlök, äggula och ruccola
Svamp & fläsk

Ingredienser

1 kaka Knäcke Normalgräddat
1 dl Prostens tomatsås
75 g ostronskivling (eller annan god svamp)
smör och olivolja att steka i
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 nypa socker och lite salt
40 g bacon, pancetta eller rimmat sidfläsk (gärna lufttorkat)
1 äggula
60 g buffelmozzarella
1 dl grovriven ost, gärna Grana Padano blandad med annan ost
Ruccola
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Svamp & fläsk

Med vitlök, äggula och ruccola

Värm ugnen till 225 grader. Strimla lök och stek den mjuk i stekpanna med smör, en nypa socker och lite salt. Den ska inte brännas utan bara karamelliseras. Strimla svampen och stek den gyllenbrun i smör. Tillsätt strimlad vitlök på slutet så att den får gå med en kort stund. Smaka av med salt och peppar. Strimla fläsket. Bred tomatsås över knäckekakan. Fördela lök, svamp och fläsk jämnt över pizzan. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Avsluta med mozzarella bruten i mindre bitar och riven ost. Grädda pizzan i ca 10 minuter. Toppa med lätt uppvispad rå äggula som du ringlar över samt ruccola. Servera genast.

Prostens tomatsås

Prostens tomatsås

Prostens tomatsås

Ingredienser

1 burk/tetra krossade tomater av bästa kvalitet
2 msk tomatpuré
2 – 3 rivna vitlöksklyftor
1 1/2 dl finhackad basilika
1 1/2 dl finriven Parmesan eller Grana Padano
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 nypa socker

Prostens tomatsås

Häll alla ingredienser i en skål och mixa såsen slät. Smaka av ordentligt med salt och peppar. Tomatsåsen ska ha mycket smak då man lägger den mycket tunt. Blir det över är det bara att frysa den.

Kulla Special

Kulla Special

Kulla Special

Ingredienser

1 skiva knäckebröd normalgräddat
Tomatpuré
Olivolja
Salami
Svarta oliver
Färsk basilika
Riven ost

Kulla Special

Blanda tomatpurén med lite olivolja och bred ut på knäckebrödsskivan. Lägg på salami och svarta oliver och strö över färsk basilika. Den rivna osten toppar du med över hela skivan. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Rut ♥ Gustaf

Rut ♥ Gustaf

Rut ♥ Gustaf

Ingredienser

Leksandsknäcke Rundrut
Gustafskorv
Smakrik ost 
Cocktail tomater
Färsk oregano 
Smör (istället för olja i tomatsåsen)

Tomatsås:
Tomatpuré 
Vitlök
Lite vatten

Rut ♥ Gustaf

Sätt ugnen på 200 grader. Bre brödet med smör och sätt in i ugnen. Låt smöret smälta ordentligt medan du skivar korv och river ost samt blandar tomatsås. Ta ut brödet ut ugnen, bred ut tomatsås på botten, toppa sedan med ost, korv, tomat och oregano. Sätt in i ugnen igen tills osten smält och fått en fin färg, ca 10 min.  Ta ut pizzan ut ugnen, strö över färsk oregano och vik pizzan på mitten. 

Taco Loco

Taco Loco

Knäckepizza á la Tex Mex
Taco Loco

Ingredienser

200g köttfärs
Tacokrydda
Tacosås
Rödlök
Jalapeños
Paprika
1 dl riven ost
Gräddfil
Knäcke Normalgräddat

Taco Loco

Knäckepizza á la Tex Mex

(1) Stek 200 gram köttfärs och blanda i en halv påse tacokrydda.

(2) Bred tacosås över en hel knäckekaka.

(3) Skiva en halv rödlök och lägg ut ringarna.

(4) Klicka på köttfärsen.

(5) Skär lite paprika och jalapeños och sprid ut.

(6) Riv 1 dl ost och sprid ut.

(7) Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

(8) Klipp pizzan i portionsbitar och klicka över lite gräddfil.

Alla dessa smaker bärs upp bäst av klassikern Knäcke Normalgräddat. Kom ihåg
att bara fantasin begränsar hur du gör din knäckepizza. Testa också att toppa med
kräftstjärtar, champinjoner, skinka, tonfisk eller salami.

Bianco

Bianco

Med bacon, spenat och Gruyère
Bianco

Ingredienser

1 kaka Rund Rut Normalgräddat
1 dl crème fraiche
3 skivor bacon
1 liten gul lök smör eller olja att steka i
1 nypa socker
30 g färsk bladspenat
1/2 finhackad vitlöksklyfta
60 g mozzarella
1 dl grovriven Gruyère
flingsalt och nymalen svartpeppar
Smör och olja

Bianco

Med bacon, spenat och Gruyère

Värm ugnen till 225 grader. Strimla lök och stek den mjuk i stekpanna med smör, en nypa socker och lite salt. Den ska inte brännas utan bara karamelliseras. Ta upp löken och lägg på en tallrik och fräs sedan spenaten i stekpannan. När den mjuknat, tillsätt vitlöken och låt fräsa ytterligare en stund. Tänk bara på att inte bränna vitlöken. Krydda med salt och peppar. Bred crème fraiche och fördela lök och spenat över pizzan. Dela baconet en gång på längden och lägg ut över pizzan. Krydda med lite salt och nymalen svartpeppar. Avsluta med mozzarella bruten i mindre bitar och riven ost. Grädda pizzan i ca 10 minuter.